Vistas de página en total

sábado, 26 de septiembre de 2009

dentro de la reunión del G-20 démos un paso más adelante opinan el premier sueco Reinfeldt y su Anders Borg, minfinanzas

"G20-mötet är ett steg framåt"

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg är nyss hemkomna från G20-mötet i Pittsburgh, där de tillsammans med EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso representerade EU när ledarna för världens största ekonomier samlades. I en artikel i Svenska Dagbladet ger de sin syn på diskussionerna från Pittsburgh.

Fotograf: Henrik Montgomery / SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg i mötesrummet på David D. Lawrence Convention Center under G20-mötet i Pittsburgh.

”Vårt besked har varit tydligt i Pittsburgh. Vi vill inte stötta våra banker med skattebetalarnas pengar - men eftersom banker har en central roll i vårt ekonomiska system är vi till viss del tvungna. Då måste vi försäkra oss om att de följer uppsatta regler och inte längre kan riskera hela systemets funktion. Vi måste se till så att risker förknippade med belöningssystem övervakas mycket strikt. Riskerna är alldeles för stora när några få personers misstag påverkar hela vårt samhälle.

Vi kom till Pittsburgh med ett tydligt mandat från EU, väl förberedda och enade. Vi åkte därifrån med en överenskommelse om bindande regler kring bonusar. Därmed skickar vi en tydlig signal till det finansiella systemet: Bonuskulturen ska bort. Tillsynen av finansmarknaderna ska stärkas”.

Även klimatfrågan diskuterades på mötet. EU har uttryckt stark oro över att de internationella klimatförhandlingarna går för långsamt, och att det finns en risk för att förhandlingarna går i baklås i Köpenhamn.

”Trots detta har G20-mötet varit ett steg framåt. Världens ledare har enats om de gemensamma huvuddragen i gemensamma regleringar av de finansiella marknaderna. De första stegen är därmed tagna för ett mer hållbart finansiellt system. Det löser inte de problem och utmaningar vi står inför, men utgör en viktig grund att bygga vidare på. Det ger oss möjlighet att bekämpa den arbetslöshet som följt i finanskrisens spår. Därtill undanröjer det ett hinder för att världen ska kunna samlas till handling i klimatfrågan”.

Läs hela artikeln via länken till höger.

No hay comentarios: